Press "Enter" to skip to content

Roddmaskin

Många av oss försöker hitta en träningsform som passar oss, men det är inte alltid lätt att veta vad som är bäst, eftersom det finns en rad olika för- och nackdelar med olika typer av träningsformer. Ska du konditionsträna genom att springa så måste du kanske lyfta tyngder på ett gym senare, för att få en starkare kropp. Tränar du bara muskler kanske du känner att du borde konditionsträna då och då. Allt fler väljer att träna hemma på grund av att det är mer bekvämt och att man sparar en del tid.

Att träna hemma har många fördelar, du slipper ta dig ut efter en lång arbetsdag, det spelar ingen roll vad det är för väder utomhus, du kan träna vilken tid på dygnet som helst som passar dig. De vanligaste träningsmaskinerna för hemmabruk är roddmaskin, löpband och träningscykel.

Roddmaskinen är ett effektivt och roligt träningsredskap som tränar hela din kropp på ett mer eller mindre komplett sätt som inga andra maskiner gör och som dessutom ger dig ett grymt flås. Jämför du med träningscykel och ett löpband där du inte tränar vare sig armar eller rygg så är roddmaskinen mycket mer allsidig. När du ror tränar du kondition, ben- och armmuskler, rumpa, bål och ryggmuskler.

Fördelar att träna med en roddmaskin

I stort sett finns det bara fördelar med att träna med en roddmaskin. Om du jämför med andra träningsredskap som löpband och träningscyklar så ger roddmaskinen en mer komplett träning. Du tränar i princip alla kroppsdelar på en gång. När du ror får du samma konditionsträning som du får när du löper eller cyklar. Men det bästa med att träna med en roddmaskin är att träningsformen är mycket skonsam mot din kropp jämfört med annan träning.

Att just ryggen är involverad i träningen ger en ganska unik och allsidig träning som gör att man stärker hela grunden för kroppen. När man tränar och stärker ryggen bygger man upp hela kroppens stomme samtidigt kan man säga, eftersom ryggmuskulaturen är sammankopplad med en rad andra muskler i kroppen som du måste använda för att träna ryggmuskulaturen. På det viset tränar man upp andra stora delar av kroppen på köpet.

En av de vanligaste skadorna bland befolkningen är just ryggskador och de uppkommer till största delen från till följd av en otränad rygg. Om man har ett liv där man utför många lyft och rörelser under dagen behöver man ha en stark rygg för att inte få problem. I ryggen finns ett antal olika stora och mindre muskler som alla behöver tränas för att klara av påfrestningar. Vid rodd tränar du de flesta av de ryggmusklerna, något som väldigt få träningsformer åstadkommer.

Träna på en roddmaskin?

Det är lätt att träna med en roddmaskin och skaderisken är minimal när man tränar. Var noga med att lära dig den rätta tekniken för att få ut maximalt av din träning. Många använder armarna för mycket när de ror och det är ett vanligt nybörjarfel. Ett annat vanligt nybörjarfel är att man har för hög belastning på roddmaskinen i början och det ger bara sämre resultat. Börja försiktigt, öka sakta tempot och träningsintervallerna, det är det bästa.

Vad får en motionscykel kosta?

Det finns förstås en massa roddmaskiner att välja på i olika prisklasser på marknaden. Priset avgör oftast kvaliteten och finesserna på maskinen. Om du verkligen ska bli nöjd med din maskin och menar allvar med din träning, så lägg lite mer pengar än du har tänkt dig. En riktig bra roddmaskin kommer att höja din motivation och då blir träningen mycket roligare.  

Det finns en massa roddmaskiner på marknaden som säljs lite överallt och ”no name”-maskinerna ligger från 1 500 kr – 4 000 kr. Men vill du vara säker på att roddmaskinen gör det den ska så ligger de riktigt bra maskinerna mellan 5 000 kr och 10 000 kr. Det finns flera typer av motstånd att välja mellan och vanligast är att de flesta består av magnetbromsar. Men det finns också luftmotstånd, vattenmotstånd och en kombination av ett fläkt- och magnetmotstånd.

  • Magnetmotstånd: Motståndet består av magnetbromsar som styr hur tungt eller lätt det är att ro.
  • Luftmotstånd: Luftbromsen består av fläktar som snurrar runt och styr motståndet.
  • Vattenmotstånd: Motståndet består av paddlar som åker runt i en innesluten vattentank och ger vattenbromsat motstånd.
  • Fläkt och magnetmotstånd: Det är en kombination av både fläkt och magnetmotstånd.