Press "Enter" to skip to content

Pulsklocka

De senaste åren har det blivit allt mer populärt med träningstillbehör bland löpare, cyklister, simmare och motionärer. Det finns många modeller som har en massa smarta funktioner och det är nästan som att ha en personlig tränare på armen. Med en pulsklocka kan du göra din träning både roligare och effektivare oavsett om du är vardagsmotionär eller elitidrottare.

Pulsklocka, aktivitetsklocka, aktivitetsarmband, sportklocka och träningsklocka är i princip samma sak med lite olika finesser som håller koll på din träning. Vi hjälper dig att bena ut vilka funktioner som finns att välja på och vad du bör tänka på innan ett köp. Priserna på en pulsklocka kan variera allt från några hundra kronor till tiotusentals kronor.

På marknaden finns en djungel av olika typer av pulsklockor som skiljer sig både i pris, kvalitet och funktion. Vilken pulsklocka som är bäst för dig beror helt på vilken typ av träning du ska ha den till, hur mycket du tränar, vilken budget du har och vad du vill ha koll på med din träning. Det finns pulsklockor med en mängd olika specialfunktioner i alla prisklasser, och vad som är prisvärt beror helt på vilka krav du har på din pulsklocka.

Hur fungerar en pulsklocka?

En pulsklocka mäter och registrerar hur fort ditt hjärta slår per minut. Det finns två olika typer av pulsmätare – den ena mäter pulsen i handleden och den andra mäter runt bröstet. Fördelen med en klocka som sitter på handleden är att den är smidig. Nackdelen är att de lite billigare modellerna oftast inte är lika pålitliga som en pulsmätare som mäter runt bröstet.

Pulsklockor går utmärkt att använda till de flesta uthållighetssporter som till exempel kross fit, löpning, cykling, simning och intervallträning. Hur avancerad pulsklocka du ska ha beror helt på vad du är ute efter. En enkel pulsklocka kan räkna ut basics: mäta puls, ta tiden, räkna ut kaloriförbrukning och visa vad klockan är. Man klarar sig långt med de funktionerna. Det finns många modeller som är anpassade för olika motionsformer och ambitionsnivåer idag.

De flesta pulsklockor består av två delar. Dels ett bälte som man spänner runt bröstkorgen som registrerar pulsslagen och sänder till den andra delen, en pulsklocka som du bär på armen. Du avläser din aktuella puls på armen. Pulsslagen är ett mått på hur ansträngd din kropp är och hur mycket syre som går åt. Med en pulsklocka kan du planera din träning på ett effektivt sätt som arbetsintensitet, energiförbrukning och konditionsförbättring.

Pulsklocka och GPS

De viktigaste funktionerna en pulsklocka har är att mäta puls, steg, sömn och tala om vad klockan är. Men de mer avancerade pulsmätarna har en GPS-funktion. Genom att du synkar din GPS i telefonen med pulsklockan kan du kartlägga hur du rör dig. Du kan hålla koll på din maxhastighet och din genomsnittshastighet.

Den kan tala om hur hårt kroppen jobbar när du rör dig och med hjälp av pulsdata kan du testa dina gränser. De flesta klockor kan larma om du går över ett visst pulsspann, vilket hjälper dig att hålla ett jämnare tempo. Med en pulsklocka är det möjligt att följa träningen med hjälp av olika träningsprogram.

Du kan planera och följa din utveckling både i realtid och på sikt. Det finns pulsklockor med en uppsjö av olika avancerade funktioner, vissa är som en liten dator som du bär på armen. Det kan vara svårt att välja den ultimata pulsklockan. Det är inte bara funktioner som är viktiga när man köper en pulsklocka. Andra saker man bör tänka på är hur bra är batteritiden och tål den vatten?

Här är exempel på några funktioner och egenskaper som är bra att ha på en pulsklocka:

  • Exakt pulsmätning
  • Vattentät
  • Bra batteritid
  • Mätning av kaloriförbrukning
  • Stegräknare som mäter stegen exakt
  • Sömnanalysering
  • Klar och tydlig display
  • Användarvänlig