Press "Enter" to skip to content

Gasolgrill

Det finns många argument och fördelar med varför det är bättre att laga mat på en gasolgrill. Det bästa med en gasolgrill är att man kan äta grillad mat inte bara på sommaren utan året om, oavsett väder. Om du älskar grillad mat kan du låta grillen stå kvar ute över vintern och när du blir sugen är det bara att sätta på sig vinterjackan och sätta igång.

Grillen kommer att vara redo när som helst, eftersom de flesta gasolgrillar är tillverkade för att tåla att stå utomhus året om. Med en gasolgrill får du perfekt grillresultat varje gång, du får en perfekt låga med ett enda knapptryck och du kommer igång direkt med att grilla. Det finns en seglivad myt om att gasolgrillar inte ger lika mycket grillsmak, men flera tester har visat att de flesta inte känner någon som helst skillnad på kolgrillad eller gasolgrillad mat.

En stor fördel är att värmen på gasolgrillen är jämn och du kan kontrollera värmen mycket bättre än på en kolgrill. Med ett knapptryck på gasolgrillen så blir den varm med en gång och du kommer igång snabbt med att grilla. På en gasolgrill finns det en konventionell värmeregulator som du styr temperaturen med och det är nästan som att använda en vanlig ugn med alla bekvämligheter som det innebär.

Du kan till och med bestämma precis hur dina köttbitar ska tillagas och det kan definitivt imponera på dina gäster. Dessutom är det bra mycket billigare per portion att tillaga maten på en gasolgrill jämfört med en kolgrill. Ca 1 kr per portion jämfört med 6 kr per portion med en kolgrill. Här är några av de fördelar som finns med en gasolgrill.

  • Grilla året om (oavsett väder)
  • Grillen blir snabbt varm.
  • Enkelt att komma igång att grilla
  • Kontrollera grilltemperaturen
  • Hantera grillen enkelt
  • Billigare i drift än kol.
  • Enkel att rengöra.

Val av gasolgrill

För dig som är en riktig grillälskare kan det vara värt investeringen att lägga lite extra pengar för att få den ultimata grillen. Det är en garanterad investering för att få riktigt god mat hela tiden, året om oavsett väderförhållanden. Ju fler brännare man har desto bättre resultat kan man säga. De gasolgrillar med fler brännare brukar vara av bättre kvalitet och lättare att hantera. Dessutom är hållbarheten när det gäller rost och väderkänslighet oftast mycket bättre på de lite dyrare gasolgrillarna.

Gasolgrillar finns i en mängd olika storlekar små portabla, mellanstora som är lagom för måltider till 4 – 6 personer och stora mäktiga gasolgrillar med flera brännare och massa extrafunktioner. Gasolgrillar i allmänhet är oftast lite dyrare än en vanlig kolgrill av naturliga skäl och tar mer plats på din altan. Om du vill att din gasolgrill ska hålla länge är det bra att ha som vana att göra rent den efter varje grillning.

Det finns många typer av gasolgrillar och flera typer av brännare. Antalet brännare är avgörande för hur mycket du kan reglera värmen. Ju fler brännare grillen har, desto bättre möjligheter att få det önskade resultatet, eftersom kött, fisk och grönsaker kräver olika temperaturer. De billigaste gasolgrillar ligger från ca 2 500 kr och uppåt. Men vill du ha en riktig mäktig grill med massa extra funktioner finns det grillar för 35 000kr – 50 000 kr med.

Underhåll av gasolgrillen

Lite billigare grillar har en tendens att rosta över vintern vilket är tråkigt, om man inte smörjer och underhåller dem noga. Men många gasolgrillar är mer eller mindre underhållsfria, eftersom när du ska rengöra grillen slår du bara på grillen på högsta värme i 10 – 15 minuter. Vill du ha en underhållsfri gasolgrill behöver den tåla höga temperaturer. Borsta sedan av gallret med en stålborste eller borsta direkt efter grillning medan gallret är varmt. Läs mer om det här.

Gör du ett uppehåll under vintern är det bra att se över och smörjer in din grill innan du ställer undan den över vintern. Du behöver bara diska gallret en gång per säsong med diskmedel. Smörj sedan in gallret med olja. Då och då det är bra att rengöra och borsta av under gallret för att ta bort fett och matrester. För att din grill ska se snygg och fräsch ut länge, kan det vara bra att skydda den med skyddsöverdrag.