Press "Enter" to skip to content

Löpband

Löpband är en av de mest köpta träningsmaskinerna för hemmabruk idag. Att promenera eller springa är ett av de bästa sätten att hålla sig i form. Studier visar att vår kropp är specialkonstruerad för att springa, och vår kropp är utrustade med de dämpningar och fjädringar som behövs. Det är något människan gjort i alla tider och vi är den enda varelsen på jorden som kan springa i många timmar utan att bli överhettade. Det som skiljer oss åt från djuren är att vi svettas, vilket gör att vi kyler ner kroppen.

Att löpträna är en billig träningsform eftersom du inte behöver några redskap. Fördelen med att löpträna är att du kan springa nästan överallt, både i stan och i skog och mark. Dessutom får du friskluft och kan välja att uppleva vår vackra natur. Det som många gånger sätter käppar i hjulet är vårt klimat här i norden.

Stora delar av året är det inget roligt väder att löpträna i med kyla, regn och rusk. Vinterhalvåret kan det till och med vara farligt att löpträna även om man gillar kyla. Snön och halkrisken gör att det under vissa perioder på vintern inte alls går att löpträna. Att träna på gym passar vissa men långt ifrån alla eftersom det är ganska dyrt – och sen måste man ta sig dit.

Löpband eller promenadband?

Att träna på ett löpband är förhållandevis mer skonsamt för kroppen än att springa utomhus. Särskilt för dig som inte är en van löpare. När du springer utomhus varierar underlaget enormt och du belastar kroppen olika beroende på underlag. Skaderisken är mycket högre än när du springer på ett löpband.

Ett promenadband som du kan jogga eller gå på är betydligt billigare än ett löpband. Kvaliteten och priset kan skilja sig ganska mycket beroende på om du väljer ett löpband eller ett promenadband. Innan man köper ett löpband behöver man ta sig en funderare på vad man ska använda löpbandet till.

  • Ska den användas för jogging och gång eller löpning?
  • Hur mycket får det kosta?
  • Kommer flera personer att använda löpbandet?
  • Hur hög prestanda måste den ha?
  • Hur frekvent kommer du att använda löpbandet?

Välja löpband

För den inbitne löparen kan det vara en bra investering att köpa ett löpband för hemmabruk. Det är ett perfekt redskap för att hålla kroppen i gång både när det gäller kondition och fettförbränning. Särskilt för dig som inte har tid att ta dig till ett gym. Men att välja rätt löpband är inte lätt när det finns en uppsjö av olika modeller. Dessutom skiljer sig priserna enormt.

Motor

För att du ska optimera ditt köp finns det en hel del du bör tänka på. Vilken motorkapacitet behöver du? De allra flesta löpband är utrustade med en DC motor. En riktlinje är att du behöver en motorkapacitet för minst 1 hk för varje timme du tränar per dag. Tränar du 2 timmar per dag behöver du minst 2 hk och så vidare. AC-motorer är något starkare, du behöver endast 1 hk om du tränar 4 timmar om dagen.

Löpyta, hastighet och maxvikt

Löpytan på ett löpband kan variera en hel del, längden varierar mellan 120 cm till 150 cm och bredden kan skilja 20 cm beroende på modell. Tänk på att ju längre du är desto längre löpband behöver du, eftersom längre personer tar längre löpsteg. Maxvikten på maskinerna varierar från ca 100 kg till upp mot 200 kg. För dig som tränar hårdare konditionsträning eller intervallträning så bör man använda ett löpband med 20 km/h. Annars brukar det räcka med 16 km/h

Program och funktioner

Det är viktigt att kontrollpanelen är lättförståelig. Löpbanden är oftast utrustade med en massa funktioner och program som håller koll på till exempel hastighet, fettförbränning, pulsträning, mjölksyraträning och backträning. Vissa löpband kan man synka med andra enheter som tv, mobiltelefon, I-Fit live eller mp3, och kan vara roliga att använda. I-Fit live till exempel erbjuder inspirerande funktionerna och program för att man lättare skall kunna nå sina mål. Som tilläggstjänst kan man koppla upp den mot Google Maps och löpa var som helt i världen.

Lutning

Många anser att lutningen på ett löpband är en av de viktigaste funktionerna. De flesta maskiner går att justera lutningen på men elektronisk justering är att föredra. Då man lätt kan justera med några enkla knapptryck. Lutningen på de olika modellerna varierar från 5 grader till 15 grader.

Sammanfattning

Vi rekommenderar att man köper en maskin som gott och väl täcker dina behov. Det kan vara väl investerade pengar både ekonomiskt och hälsomässigt. Viktigt är också att du dammsuger, smörjer och rengör ditt löpband regelbundet för att den ska hålla så länge som möjligt.