Press "Enter" to skip to content

Fotbad

De flesta av oss är duktiga på att ta hand om vår kropp. Vi duschar ofta, tar hand om hår med inpackningar, händer och ansikte med krämer för att vi ska känna oss fräscha och se friska ut. Men vi glömmer allt som ofta bort våra fötter som egentligen är en av våra viktigaste kroppsdelar. Det är först när vi får problem i våra fötter som vi ger dom uppmärksamhet. För att hela kroppen ska må bra behöver vi äta nyttigt och röra på oss. Men för att vi ska fungera optimalt, vad vi än ska göra, så behöver vi välmående fötter.

De flesta av oss är utrustade med starka fina fötter men utan omvårdnad blir fötterna sårbara, vilket kan leda till långvariga problem. Utan att tänka oss för misshandlar många av oss våra fötter ideligen, till exempel genom att ha trånga skor eller gå i högklackat. Vi glömmer eller orkar inte alltid att göra rent fötterna från lös död hud som samlas både mellan tårna och i nagelbanden när vi duschar. Många av oss tar bort valkar under fötterna eller tar ett fotbad bara när vi känner att vi måste. Känner du igen dig? Du är inte ensam.

Välmående fötter

För att fötterna ska hålla sig friska och må bra under hela vårt liv behöver de vårdas någon gång i veckan, helst livet ut. När du ger dina fötter lite kärlek och omvårdnad känns livet lite lättare och bokstavligt talat så känns det som om man går på lätta fötter. När du går och står mycket – får du ont i fötterna? Det är inte konstigt, precis som resten av kroppen får du ont för att dina fotmuskler inte är starka nog.  Våra fotmuskler behöver byggas upp och tränas så att de orkar och klarar av den påfrestningen som vi utsätter dom för. Så enkelt är det.

Har du då valkar och förhårdnader kan det göra att det gör ännu ondare, när du anstränger fötterna. I de stunderna då fötterna värker är det otroligt skönt med ett välgörande fotbad. Det är enkelt att ha välmående och friska fötter, du behöver bara ägna högst 20 minuter till en halvtimma då och då. Grundläggande är att ta bort alla förhårdnader genom ett välgörande fotbad. Undvik att fila torra fötter med en fil, det är svårt att få bort förhårdnader på det sättet. Det är mycket bättre att koppla av med ett fotbad som är välgörande för både fötter och skäl.

Fotbad

Har du bestämt dig för att börja ett nytt liv och köpa ett fotbad eller är jakt efter en bra present för någon som du bryr dig om, så finns det förstås en mängd olika fotbad på marknaden. Priserna skiljer sig, från några hundralappar upp emot några tusen. De billigaste fotbaden brukar ha de grundläggande funktionerna som bubbelmassage och värmehållning.

De lyxigaste fotbaden ger närmast en professionell fotmassage där du kan välja mellan brusmassage, värmemassage, fotreflexmassage eller magnetterapi. Brusmassage ger en unik massage jämfört med annan massage och de fotbaden med magneter ger en form av magnetterapi. Vissa fotbad har en lugnande verkan eftersom de ha inbyggda infraröda ljuspunkter i bottenplattan.

Vissa massagefunktioner på fotbaden går att använda utan vatten som torrmassage. Många fotbad har utbytbara massagerullar i bottenplattan och ett avtagbart stänkskydd. När det gäller temperaturhållning på vattnet kan det variera stort. Vissa har endast en vattentermostat då den bara visar vattentemperaturen, andra håller kvar vattentemperaturen som den var från början. Sen finns det fotbad som man ställer in temperaturen upp till 48 grader.

Bästa råden för välmående fötter

  • Unna dig ett fotbad minst en gång i veckan det är bra för både dina fötter och för att varva ned.
  • Fila bort förhårdnader efter minst 10 minuter i badet.
  • Smörj in fötterna med återfuktande kräm.
  • Gå barfota så mycket som möjligt både inomhus och utomhus för att stärka dina muskler i fötterna. Helst på en gräsmatta eller i naturen för att jorda dig, något som också är välgörande för både kropp och skäl.
  • Lyssna alltid på kroppens signaler, särskilt på dina fötter vid överansträngning.