Press "Enter" to skip to content

Motionscykel

Alla är vi väl överens om att träning i alla dess former är bra för hälsan. Men varför tränar inte alla då? Jo, för att vi behöver motivation och driv för att vi ska tycka att det är roligt. Utan motivation känns det meningslöst och vem vill göra saker som känns meningslösa? Tränar vi utan motivation varar träningen inte så länge. Motivationen kan bara du hitta, försök att hitta din egen morot.

Våra benmuskler är de största musklerna vi har i kroppen. När du tränar dina ben medför det också att du tränar massor av närliggande muskler samtidigt, därför att en muskel aldrig arbetar ensam. När du har starka ben medför det att du orkar mer automatiskt. När du är stark i benen klarar du av att gå i trappor och promenera längre utan att bli trött.

Att vara stark i benen ger många fördelar i livet. När dina ben är starka får du automatisk stabilitet och bättre balans i kroppen. Det medför i sin tur att du orkar röra dig mer. Cirkulationen i kroppen förbättras när du rör dig mer, vilket gör att du mår bättre både psykiskt och fysiskt. Det i sin tur gör att hjärtat jobbar mer harmoniskt.

Fördelar att träna med en motionscykel

Att träna upp sina ben och underkropp med en motionscykel har många fördelar. Det är en träningsform som passar alla typer av människor. Den som är otränad kan börja i lugn takt och öka allteftersom. Den är även utmärkt för den vältränade som kan variera sin träning med olika program med olika motståndsnivåer. En motionscykel är mycket skonsam mot knän och fotleder och därför passar den även dig med känsliga leder.

Andra fördelar med denna träningsform är att det är enkelt. Alla vet hur man cyklar. Med en motionscykel hemma är du inte beroende av väder och vind, du kan cykla när du vill, du kan till och med cykla samtidigt som du tittar på TV eller lyssnar på någon spännande bok. Allt medan dina ben och sätesmusklerna stärks, konditionen förbättras, du bränner kalorier och förebygger en rad olika fysiska och psykiska sjukdomar.

Val av motionscykel

Att välja en motionscykel är inte lätt, särskilt inte för dig som är nybörjare. Det finns en uppsjö av motionscyklar och spinningcyklar att välja mellan. Skillnaden mellan dessa cyklar kan liknas med att en motionscykel är som att cykla på en vanlig cykel. En spinningcykel är som en proffscykel, den är för dig som vill ha mer utmaningar. Det är förstås en stor prisskillnad på motionscyklar och spinningcyklar.

Spinningcyklar är utrustade för att tåla mycket mer än en vanlig motionscykel, därför kostar dom mer. Även bland motionscyklar skiljer sig priserna, beroende på vad du har för krav på cykeln. Men det finns bra motionscyklar för hemmabruk från några tusenlappar och uppåt. Alla motionscyklar har samma grundläggande funktion, men det kan skilja en hel del mellan de olika modellerna ändå. Du får fråga dig själv först:

Vad får motionscykeln kosta?

I det här fallet brukar det gälla att du får det du betalar för. Generellt kan man säga att ju högre pris desto bättre cykel.

Hur ofta kommer du att använda cykeln?

Kommer hela familjen att använda cykeln eller kommer du ensam att använda den i många timmar per dag? Kravet på kvaliteten ökar ju mer du kommer att använda cykeln.

Funktioner och egenskaper

Det kan vara mycket förvirrande att välja en cykel i det stora utbudet av motionscyklar med alla olika egenskaper och specifikationer. Här har vi sammanställt några av de viktigaste egenskaper som man kan kolla på innan man bestämmer sig.

  • Motstånd: Motståndet på en motionscykel brukar vara på maximalt 400 – 600 Watt. Dessa siffror spelar inte så stor roll i sammanhanget eftersom en billig cykel med lägre watt kan ha bättre motstånd än en som har högre watt. Det som är skillnaden med en billig cykel är att den riskerar att slitas fortare.
  • Typ av motstånd: Det finns främst två olika typer av motstånd när det kommer till träningscyklar. Permanentmagnetiskt och elektromagnetiskt motstånd. Permanentmagnetiskt motstånd brukar finnas på de enklare modellerna och är inte lika hållbara som elektromagnetiskt.
  • Displayfunktioner: En display kan ha många olika funktioner som pulsmätare, kalorimätare, hastighetsmätare, träningsprogram, USB och Bluetooth med mera. Många av dessa funktioner kan vara roliga att ha, för att öka motivationen.