Press "Enter" to skip to content

Glassmaskin

Du som är en glassälskare, vad kan vara bättre än att tillverka din egen glass i dina favoritsmaker? Med en egen glassmaskin är det hur enkelt som helst att tillverka riktigt god glass själv. Dessutom smakar hemmagjord nytillverkad glass mycket bättre än vilken köpt glass som helst. Kanske är det för att man väljer sina favoritsmaker och kan använda färska ingredienser som gör att smakerna kommer fram på ett helt annat sätt.

Vilken glassmaskin du ska välja beror helt på hur mycket glass du vill tillverka varje gång. Sen beror det på hur bekväm du vill vara. Vill du att hela processen ska sköta sig själv och att maskinen ska gå att diska i maskin? Eller nöjer du dig med en enklare maskin som du får engagera dig i och planera din glasstillverkning?

Ska du tillverka glass till en hel familj eller är du en storätare behöver du en glassmaskin som har en kapacitet för minst 1½ liter. Alternativt en mindre maskin som tillverkar snabbt så att man kan köra flera gånger på raken. Är det mindre än tre personer som ska äta räcker det oftast med en kapacitet på 1 liter.

Glassmaskin med eller utan kompressor

Det finns i huvudsak två typer av glassmaskiner – med eller utan kylaggregat. De glassmaskiner som har en kompressor har ett eget inbyggt kylaggregat. Med dessa kan du tillverka glassen utan någon större förberedelse. Kompressormaskiner tillverkar glass snabbast eftersom du kan börja processen utan dröjsmål.

Med maskiner utan kompressor behöver hela eller delar av glassmaskinen frysas i förväg i minst några timmar upp till ett dygn. Hos många enklare maskiner fryser man ner skålen man blandar i.  Med vissa maskiner fryser man ner frysblock vilket är att föredra eftersom de tar minst plats i frysen.

De enklaste glassmaskinerna behöver frysas ner i sin helhet. Har du plats i frysen för det, tillverkar de lika god glass som alla de andra. Det är bra att komma ihåg att smaken inte sitter i maskinen. Det som är skillnaden mellan olika maskiner är smidigheten och tillverkningstiden.

Tillredningstiden

När man är sugen på glass är det ingen som vill vänta alltför länge. Den absolut snabbaste glassmaskinen tillverkar glass på ca 20 minuter men de flesta tar längre tid på sig, upp till en timma är ganska vanligt. Tillverkningstiden på glass beror på vilken modell du väljer. Med en glassmaskin med ett kylaggregat kan du vara mer spontan medan du behöver ha mer planering med en maskin utan kylaggregat.  

Har du plats i frysen går det utmärkt att vara spontan även om man har en glassmaskin utan kylaggregat. Man kan låta glassmaskinen ligga i frysen hela tiden och när du blir sugen tar du bara fram den. Då behövs det ingen planering. När du har diskat upp maskinen kan du ställa tillbaka den i frysen igen tills nästa gång.

Hantering och rengöring

För att man ska bli helt nöjd med sin glassmaskin måste den vara enkel att hantera. En del glassmaskiner är helt hopplösa att fylla på utan att det blir kladd i halva köket. Detta är på grund av att påfyllningshålen är för små. Det funkar bra om du är mycket noggrann med att pricka rätt, men har du för bråttom kan det bli en hel del kladd.

Hur mycket man använder en glassmaskin kan definitivt avgöras av hur enkel den är att rengöra. Det bästa är om den är lätt att tömma, vilket inte alla är och inte är för krånglig att rengöra. Därför är det smidigast om alla delar är löstagbara så att man lätt kan plocka isär allt och diska i maskin.

Många skålar tål inte maskindisk men det kanske man kan stå ut med eftersom det är den enklaste delen att rengöra. Det är viktigt att hålla koll på att vispen når ända ut till kanterna för att glassen ska bli riktigt blandad. Annars är det en del av ingredienserna som fastnar på kanterna och aldrig blir blandade.   

Vad är prisvärt?

Vad som är prisvärt är väldigt individuellt. Priserna kan variera enormt beroende på vilken typ av maskin du är ute efter. Ska du ha en helautomatisk glassmaskin med stor kapacitet som gör mycket glass och kan göra både glass, frozen yoghurt, gelato och sorbet? Ska den vara snabb och lätt att rengöra? Glassmaskiner som är snabba och har en kompressor med kylaggregat ligger på från några tusenlappar och uppåt. Om du kan tänka dig en glassmaskin utan kompressor kan du hitta maskiner för några hundralappar och upp mot någon tusenlapp. 

Recept på klassikern Sandwichglass