Press "Enter" to skip to content

Espressomaskin

Espressokaffe är en av världens mest älskade drycker, och som har sitt ursprung i Italien. Men idag dricks det espressokaffe över hela världen. Espresso som betyder ”snabbt” på italienska har gett namnet åt tekniken, som är framtagen för att tillverka ett perfekt kaffe snabbt. Tekniken och processen säkerhetsställer att kaffet blir exakt som man vill ha det, och det varje gång utan undantag.

Espressokaffe

Espressokaffe kännetecknas av sin rika arom och sin fylliga eftersmak. Espresso uppfanns 1905 av italienaren Luigi Berzzera, tekniken gick ut på att brygga finmalet kaffet under högtryck för att påskynda processen. Espressokaffet utgör grunden till flera andra kända kaffedrycker som latte macchiato och cappuccino. I espressokaffets hemland Italien är Ristretto en vanlig kaffedryck, det är en koncentrerad variant på espressokaffe då man använder mycket mindre vatten.

Strax efter Finland är Sverige det mest kaffedrickande landet i världen. I Sverige är det fortfarande vanligast att vi brygger vårt kaffe i en traditionell kaffebryggare i hemmen. Men det blir allt vanligare med espressomaskiner i våra hem och arbetsplatser. Med espressokaffe som grund har en mängd olika kaffedrycker utvecklats genom åren runt om i världen. Allt fler vill brygga sin egen kopp så att man får kaffet precis som man vill ha det. Kaffekulturen har blivit så att vi har större krav på att vårt kaffe idag än tidigare, det blir allt viktigare att få kaffet på sitt eget vis.

Vilken espressomaskin ska man välja?

Det är en viss lyxkänsla med att dricka riktigt gott kaffe varje dag. Särskilt den första slurken är en njutning som är svår att beskriva, men som får en att glömma allt annat för ett ögonblick. Livet går ju ut på att hitta dessa värdefulla ögonblick och njuta så mycket som möjligt. Vilken espressomaskin du ska välja beror helt på hur bekväm du vill vara. Innan du bestämmer dig kan det vara bra att fundera på dessa frågor och om maskinen uppfyller dessa kriterier så kommer du troligtvis att vara nöjd med din espressomaskin:

  • Hur stor vattentank behöver du?
  • Hur mycket plats får den ta i hemmet?
  • Vad får den kosta?
  • Hur snabbt gör den en kopp kaffe?
  • Hur lätt den är att rengöra?

Bästa espressomaskinen

Idag behöver man inte gå till ett café för att drick espressokaffe, för nu kan man ha en egen espressomaskin hemma. Det finns huvudsakligen tre typer av espressomaskiner – helautomatiska, halvautomatiska och manuella. De helautomatiska maskinerna är oftast dyrast men de kräver också minst arbete och har flest funktioner.

Många har den bekvämligheten att det räcker med en knapptryckning för att få det perfekta kaffet. Det brukar dock alltid ta längre tid att göra första koppen och det kan variera från knappt en minut upp till 3 minuter. När maskinen är uppvärmd går det fortare att brygga nästa kopp kaffe.

Helautomatisk espressomaskin

De helautomatiska maskinerna har en inbyggd behållare för kaffebönor och ett kvarnverk som maler kaffet för varje kopp. På så sätt får du mycket mer arom från dina kaffebönor. Ska du ha en cappuccino eller ett annat kaffe med mjölk, sätter du bara en mjölkbehållare på maskinen. Behållaren med mjölk förvaras i kylskåpet mellan kaffebryggningarna. Nackdelen med de helautomatiska kan vara att de har fler delar som behöver rengöras än de halvautomatiska.

Halvautomatisk espressomaskin

Oftast har de halvautomatiska maskinerna i stort sett samma funktioner som de helautomatiska men med vissa skillnader. Skillnaden är hur du skummar din mjölk. På dessa maskiner finns det ett ångrör. Du fyller en liten kanna med mjölk och stoppar ångröret i kannan för att skumma mjölken. Ångan skummar mjölken på några sekunder och gör den varm. Halvautomatiska espressomaskinerna har mindre delar att göra rent, men de kräver lite mer arbete för att skumma mjölken.

Manuella espressomaskiner

Det finns flera typer av manuella espressomaskiner. De som gör vanligt espressokaffe med malet kaffe. Dessa maskiner har ett filter i form av ett handtag som man vrider loss från maskinen där man häller i kaffet. Denna typ är vanligast på caféer och behöver lite mer förarbete men den ger det mest perfekta kaffet. Dessa har ingen inbyggd kaffekvarn då man får använda färdigmalet espressokaffe eller så använder man en pod istället för malet kaffe. När det gäller mjölkskumning så finns ett ångrör på sidan av maskinen som fungerar precis som på samma sätt som på de halvautomatiska.