Press "Enter" to skip to content

Pastamaskin

Att italienare älskar pasta är vida känt över hela världen. I Sverige har pasta i olika former blivit en klassiker vid middagsbordet och dessutom är det ofta barnens favorit. Men vad är det som skiljer vår egen pasta från italiensk pasta som är så berömd? Jo, riktigt god italiensk pasta är hemmagjord och nykokt när den serveras på en fin restaurang. Den pasta som man köper i butik kan knappast mäta sig med nykokt hemmagjord pasta. De flesta köper torkad pasta och det är stor skillnad från nykokt, färsk hemmagjord pasta.

En pastamaskin är ett måste om du älskar pasta. Du kommer att märka att pastamaskinen är en bortglömd pärla som fixar gudomlig god pasta i ett nafs. Att göra egen pasta är inte krångligt eller svårt och du behöver endast några få billiga ingredienser. Dessutom är en pastamaskin en relativ billig investering för att göra lika god pasta själv. Det finns pastamaskiner i alla prisklasser och de maskinerna med mest funktioner brukar kosta lite mer.

Manuella pastamaskiner brukar vara lite billigare och ligger mellan 200 och 800 kronor. De pastamaskiner som är automatiska eller helautomatiska brukar springa upp i pris och ligger mellan 700 och 3 000 kronor. Det finns en uppsjö av olika pastamaskiner som skiljer sig både i pris, funktion och material. Vad som är prisvärt för dig beror helt på hur mycket du vill att maskinen gör åt dig och vilka olika pastavalser du vill ha. Det finns pastavalser för alla typer av pasta, allt från lasagneplattor, fettuccine, tagliolini, gnocchetti, spagetti till ravioli och mycket annat.

Hur fungerar pastamaskiner?

Pastamaskiner fungerar lite olika beroende på om du väljer en manuell som du vevar själv eller en elektrisk pastamaskin. De elektriska maskinerna kan vara helautomatiska eller automatiska. Den helautomatiska pastamaskinen har den fördelen att här lägger du i alla ingredienser i maskinen och du har en färdig pasta inom 15 minuter. Du slipper allt kladd med deg och knådning som det annars innebär. Med de allra flesta maskiner kan du tillverka olika typer av pasta och en del kan du till och med tillverka nudlar.

Det finns olika fördelar med manuell och elektrisk pastamaskin. Den automatiska och den manuella pastamaskinen fungerar i princip på samma sätt. Den manuella är tyst och du vevar för hand i den takt som passar dig. Den elektriska rullar av egen maskin men på vissa modeller kan man välja att veva för hand eller låta motorn göra jobbet. Med båda dessa typerna av pastamaskiner måste du göra degen för hand och knåda den.

Välj pastamaskin efter dina behov.

Hur mycket pengar du ska lägga på en pastamaskin är förstås individuellt. Men köp en som du tycker känns bra och inte bara en som är billig. Det kan i längden bli dyrare om du tröttnar och låter den bara stå, då är det bortkastade pengar. Det är bättre att lägga pengar på en som du verkligen vill ha och som känns smidig. Är den du vill ha för dyr? Då är det bättre att spara ihop till den än att köpa en som inte blir använd.

Innan man köper en pastamaskin är det bra att kolla vad som ingår och vilka funktioner den har. I vissa maskiner ingår det olika pastavalser för olika pastasorter och för andra maskiner är det ett tillbehör. Här kommer några användbara funktioner som är bra att tänka på vid av en pastamaskin.

  • Hur många inställningar för tjocklek finns det?
  • Vilka pastavalser ingår eller finns de som tillbehör?
  • Är den lätt att rengöra?

Du kan kolla runt på nätet på olika tester och även läsa recensioner där kunder bedömer produkterna. Så du inte köper till exempel en med dåliga knivar som får degen att spruta åt alla håll. Vi kan lova att när du väl har en pastamaskin och när du har lärt dig att älska att göra pasta med din nya maskin, kommer livet inte bli som förr. Finns det något bättre än nykokt hemmagjord riktigt god pasta? Nej, jag tror inte det.