Press "Enter" to skip to content

Yogamatta

Yoga är en träningsform som man utövar på en yogamatta. Yogan har sitt ursprung i Indien och har en lång historia bakom sig. Att utöva yoga gör kroppen stark och smidig precis som ren fysisk träning men det handlar också om mental och andlig träning.  Yogan har spridit sig över hela världen och för många anhängare är yogan inte bara en träningsform utan mer som en livsstil. När du utövar yoga utmanar du din kropps flexibilitet, bygger upp muskelstyrka och förbättrar din psykiska hälsa.

Målet med yogan är att skapa energi, balans, flexibilitet, styrka och inre lugn, genom kroppsliga och mentala övningar för att uppnå god fysisk och mental hälsa. Det finns många olika skäl och fördelar med att utöva yoga. Men det finns många olika former av yoga, och som skiljer sig mycket från varandra. Vissa yogaformer är mer fysiska då du tränar både kropp och skäl, och andra yogaformer är lugnare och passar de som är ute efter att stressa ned.

Oavsett vilken form av yoga du ska utöva gör du det bäst på en yogamatta. Är du nybörjare på yoga kan det vara svårt att välja en yogamatta. Eftersom det finns en uppsjö av olika yogamattor som skiljer sig enormt både i pris och funktion. En yogamatta kan även användas till andra saker som t. ex styrkeövningar, pilates eller för att stretcha före och efter en löprunda. Generellt passar lite tjockare yogamattor till lite lugnare former av yoga eller övningar, med tjockare menar man från 5 mm eller tjockare.

Varför och vilken yogamatta ska jag använda?

Det är en nödvändighet att en yogamatta är stabil att stå på oavsett yogaform, men speciellt vid de ofta krävande yogaställningarna. Därför är tjocklek, material, längd och bredd viktigt beroende på vilken form av övningar du ska göra på den. De tjockare yogamattorna ger extra mycket dämpning och stöd för handleder och knän när du står i de olika yogaställningarna. Nackdelen är att det kan vara svårare att hitta balansen när man inte känner golvet lika väl och att de tjockare mattorna är tyngre att bära runt på.

Generellt sett behöver man inte ha tjockare matta än 4 mm vid yoga, om man inte har särskilda behov. Vilken modell just du ska välja beror lite på vad du ska ha yogamattan till. Vill du ha yogamattan till annat än yoga kan det vara skönt med en tjock matta. Som att stretcha före och efter träning, träna med egen kroppsvikt eller stå på händer, då kan man sjunka ned ordentligt i mattan utan att det gör ont. Ska du däremot yoga räcker det med 4 mm, då det är viktigt att mattan har bra grepp och med mer markkontakt, för att få flöde i yoga övningarna. Men det är också en smaksak.

Är en billig yogamatta lika bra som en dyr?

Om en billig yogamatta är lika bra som en dyr? Ja, har du tur så kan det vara så. Att den är dyrast betyder inte alltid att den är bäst. Grepp, densitet, tjocklek och storlek kan skilja sig mycket från matta till matta oavsett pris. Man pratar mycket om greppvänlighet och om de är halkfria när man pratar om yogamattor, vilket kan skilja sig jättemycket på mattorna.

Generellt sett har de mattor som ligger från 300 kr och uppåt en bättre kvalitet och går inte sönder lika lätt, de brukar också ha bättre grepp. De billigare mattorna kan kännas sköna och bra till övningar som inte har med yoga att göra. Dessa yogamattor kan ha jättebra grepp så länge man inte svettas men blir hala av svetten. Men vid yogautövande behöver man bättre grepp och då får man gå upp lite i pris.

Det är nästan en nödvändighet att ha en halkfri matta när du utövar yoga. Har du en yogamatta som du glider på när du tränar blir det genast besvärligt – och i vissa fall kan det vara risk att du skadar dig. Flow – eller flödet – är en viktig del när du utövar yoga och därför är det nödvändigt att ha en matta som håller måttet. Det finns speciella yogamattor som är mindre halkiga och är tillverkade för tuffare yoga där man svettas mycket. Om du ska köpa en yogamatta på nätet kan det vara bra att kolla på recensioner från andra köpare eller titta på vilka garantier och öppet köp de har.