Press "Enter" to skip to content

Foam roller

Vad gör en Foam Roller?

Foam roller är ett redskap i form av en rulle som masserar, löser upp ärrvävnader, stretchar ut muskler och senor samt lindrar muskelspänningar. De finns i olika mönster, hårdheter, densitet och storlek. Ju mer grovmönstrad den är desto djupare massage ger den. En Foam roller är ett fantastiskt redskap för att bli av med smärtor och stelhet över hela kroppen och du kan själv massera upp ömma och trötta muskler genom att använda din egen kroppstyngd.

När man tränar eller behandlar sig själv med en Foam roller sätter man ett lokalt tryck på ett specifikt område på kroppen genom att lägga sin egen kroppstyngd på rollern. Har du en punkt på kroppen som känns spänd eller öm, lägger du den punkten på Foam rollern och lägger din kroppstyngd på punkten. Genom att vila i det läget, eller rulla fram och tillbaka på stället, ökar du blodcirkulationen i det området och förbättrar rörligheten.

Muskler

En normal, frisk muskelvävnad är elastisk och smidig och vid tryck på muskeln känns den inte öm. En icke fullt fungerande muskel har svårare att slappna av och återfå sin normala form, vilket leder till bland annat nedsatt lokal blodcirkulation, och spänningen gör att muskeln kan kännas öm. När elasticiteten minskar uppstår en ond cirkel i muskeln, med ökad smärta som leder till ökad spänning, ökad spänning som leder till ökad smärta.

Du har säkert hört talas om triggerpunkter och muskelknutor, något som det pratats väldigt mycket om i samband med självmassage. När en muskel är spänd och är sammandragen under en längre tid, kan muskeln få svårare att slappna av. Förändringar i muskelvävnaden uppstår då, vilket medför att muskeln inte kan utföra sina funktioner optimalt och det uppstår spända muskelsträngar i muskeln. Triggerpunkt uppstår som ömma punkter, vilket kan orsaka lokal smärta.

Så här använder du en Foam Roller

Är du nybörjare förslår vi att du börjar med en mjukare Foam roller med inget mönster alls eller med lite mönster. Du använder Foam roller liggande på golvet gärna på en yogamatta eller en träningsmatta. Man Placerar Foam rollern under den kroppsdel eller triggerpunkt du har spänningen i, tills smärtan eller spänningarna släpper. Du känner tydligt när du har ”rullat färdigt”, det är då du inte har ont längre.

Det finns på nätet många instruktioner och videos som man kan titta på, hur man använder en Foam roller bäst. Det finns oftast instruktioner också på hemsidor där de säljer Foam roller. Ju grövre och hårdare en Foam roller är desto djupare går den ner i muskulaturen. När du har upprepat övningen och inte känner någon ömhet eller triggerpunkter kan man testa med en hårdare eller grovmönstrad Foam roller om du fortfarande är öm på vissa punkter.

Varför och vilken Foam roller ska jag använda?

När du tränar med en Foam roller kan det hjälpa dig att minska risken för skador och ledvärk samt förbättra din energi och rörelseförmåga. Det finns en mängd olika Foam rollers på marknaden och det är inte lätt som nybörjare att veta vad man ska börja med. Grundregeln är börja med en mjuk utan några direkta mönster. Allt eftersom du vänjer dig kan du öka densiteten och mönsterstorleken på Foam rollern.