Press "Enter" to skip to content

Gräsklippare eldriven

När våren börjar närma sig och när solen tittar fram, då börjar all grönska frodas. Rätt som det är så måste gräsmattan klippas för att trädgården inte ska se ut som i djungeln. Du kanske funderar på att investera i en ny gräsklippare till våren? I handeln finns det en djungel av olika typer av gräsklippare idag och det kan vara svårt att hitta en som är perfekt för dig. Det finns i huvudsak tre olika typer av gräsklippare: bensindrivna, eldrivna och handdrivna.

Vilken gräsklippare ska man välja

Vilken typ av gräsklippare du behöver beror lite på hur stor gräsmatta du har och hur ofta du brukar klippa den. Bensindrivna gräsklippare lämpar sig oftast bäst för dig som inte vill klippa så ofta och behöver en gräsklippare som kan ta högt gräs. Du kan behöva en motordriven även om du har många sluttningar på tomten och behöver driv eller har riktig stora ytor som en eldriven inte klarar av. Men har du en gräsmatta som är någorlunda plan eller har små sluttningar så är det inga problem för en eldriven att klara stora ytor.

Handdrivna gräsklippare lämpar sig för dig som har en liten gräsmatta och inte har några problem att det kan vara tungt att skjuta en handdriven gräsklippare. Robotgräsklippare klassas också som eldrivna men de har en helt annan prisklass. Eldrivna gräsklippare finns i flera varianter och de flesta lämpar sig för mellanstora gräsmattor, förutsatt att sladden är tillräckligt lång eller att batteriet räcker. Med mellanstora gräsmattor räknar man upp till 800 kvm. Det finns eldrivna som går på batteri och de som har sladd.

Fördelar med en eldriven gräsklippare

En eldriven gräsklippare har många fördelar, bland annat så är dom mycket tystare och du slipper ha hörselskydd när du klipper. Av förståeliga skäl så är en eldriven gräsklippare mycket mer miljövänligare än en bensindriven; ingen bensin – inget utsläpp. Du slipper bensinångor, med andra ord är det mer hälsosamt för dig också.

Framförallt är en eldriven gräsklippare smidigare eftersom den inte väger lika mycket som en bensindriven. Eftersom en eldriven gräsklippare med sladd går på nätdrift kan du klippa så länge du behöver så länge sladden räcker. De gräsklippare som går på batteri som laddas har du friheten att klippa obehindrat men bara tills batteriet tar slut. Har du fler batterier till gräsklipparen kan du klippa dubbelt så länge.

Det finns idag batteridrivna gräsklippare som är så kraftfulla, att de kan mäta sig med en bra bensindriven gräsklippare. En annan stor fördel med en elgräsklippare är att de är betydligt billigare i drift. Kostnaden att klippa med en elgräsklippare är obetydlig runt 1 krona för en yta på ca 250 kvm medan med en bensinklippare kostar det ca 30 kronor i bensin. Dessutom brukar en eldriven gräsklippare vara billigare i inköp. 

Några nackdelar med en elgräsklippare

Har du en tomt med en kraftig slänt passar det bättre med en bensindriven gräsklippare, eftersom eldrivna ofta saknar drivning. Vissa eldrivna gräsklippare klarar heller inte av att klippa vått eller högt gräs. Vått gräs klarar inte många bensindrivna av heller så där är det hugget som stucket. Men kan du tänka dig att vänta tills det torkar upp och hålla efter gräsmattan regelbundet och inte låta gräset bli för högt så är en elgräsklippare att föredra.

Med en batteridriven gräsklippare måste du ha lite framförhållning och ladda batteriet innan klippning. Laddningstiden kan vara lång om man bara har ett batteri och en stor gräsmatta. De gräsklipparna med sladd kan det vara svårt att hålla reda på sladden om den är för lång. Den får ju inte vara för kort heller om man bara har ett uttag i trädgården. Det kan vara en risk att klippa sönder sladden med gräsklipparen om man är ouppmärksam.   

Gräsklipparens konstruktion, klippbredd och klipphöjd

Generellt så behöver en eldriven gräsklippare mycket mindre underhåll och går inte sönder lika lätt eftersom den inte har så många rörliga delar som en bensindriven gräsklippare. För att en gräsklippare ska kännas stabil och vara lättmanövrerad så är stora hjul att föredra. När det gäller prisbilden är ju bredare klippbredd en gräsklippare har desto dyrare blir den.

Klippbredden på de olika gräsklipparna kan skilja ganska mycket på de olika modellerna. De brukar ligga mellan 30 cm och 55 cm. Ju större klippbredd, desto starkare brukar motorn vara. När det gäller klipphöjden varierar det mellan 20 mm och 80 mm, men man brukar säga att en gräsmatta inte ska klippas kortare än 40 mm. Kortare gräsmattor blir mycket känsligare för både slitage och uttorkning.