Press "Enter" to skip to content

Proteinpulver

Protein brukar kallas för kroppens byggstenar och används bland annat till att bygga upp muskelceller i kroppen. Vi behöver extra protein särskilt när vi tränar eller för att bygga muskler. När vi tillför kroppen för lite energi använder kroppen proteinet som bränsle i stället. Forskningen visar att muskelfibrer ökar om man tillför extra protein i samband med träning.

Proteintillskott i form av proteinpulver är otroligt populärt bland de som bygger muskler, men även bland aktiva motionärer och inom fitnessvärlden. Du som funderar på att testa proteinpulver kommer att stöta på en uppsjö av olika märken och sorter av proteinpulver att välja på. Vilken som är bäst för dig beror på vad du vill ha för resultat.

Vad är skillnaden mellan olika proteinpulver

Det finns en mängd olika proteiner i kroppen som i sig är uppbyggt av aminosyror. Många av proteinerna produceras av kroppen själv, men sen finns det andra proteiner som man måste tillföra via kost. Då brukar de kallas för essentiella aminosyror. Det finns 9 olika essentiella aminosyror som vi måste tillföra kroppen via maten. När man väljer proteinpulver strävar många efter att få ett fullvärdigt proteinpulver. Det betyder helt enkelt att pulvret ska innehålla så många essentiella aminosyror som möjligt.

Exempel på fullvärdigt protein är kött, mejeriprodukter, sojabönor och ägg, medan gelatin och ärtprotein inte innehåller riktigt alla essentiella aminosyror. De vanligaste proteinpulvren på marknaden brukar innehålla mjölkprotein. Det kan vara vasslepulver, kaseinpulver eller en kombination av båda. Men det finns även biffproteinpulver och vegetariska proteinpulver av ärtor och soja. De tre vanligaste proteinpulvren som finns på marknaden kommer från mjölk men skiljer sig lite och påverkar kroppen på olika sätt.

Whey protein

Whey som betyder ”vassle” på engelska är en biprodukt som utvinns vid tillverkning av ost. Det betyder att vassle kommer från mjölk och man brukar säga att vassleprotein har ett mycket högt biologiskt värde, vilket är ett mått på att proteinet har en hög andel essentiella aminosyror och är av hög kvalitet. Vassleproteinet tas snabbt upp i kroppen och passar dig som vill bygga upp din muskelmassa.

Man kan med fördel ta proteinet direkt efter ett hårt träningspass. Proteinet hjälper då musklerna att återhämta sig snabbare och motverkar nedbrytningsprocessen som sker när vi tränar. En stor fördel med vassleproteinet är att det nästan inte innehåller något mättat fett, kolesterol, laktos eller andra kolhydrater. Försöker du gå ner i vikt ökar vassleproteinet din mättnadskänsla, vilket gör att du inte behöver äta så mycket annat. Ett perfekt protein om du vill bygga muskler.

Kasein protein

Kaseinprotein är det dominerande proteinet i mjölken och utgör 80% av mjölkens protein. Kaseinprotein är ett långverkande protein som tillförs i en jämnare ström till musklerna. Det här proteinpulvret ska du välja om du vill bibehålla de muskler du redan har och hindra det från nedbrytning. Vid träning påbörjas nedbrytning av muskelmassan men Kaseinproteinet förhindrar processen och skapar då bättre förutsättningar för återhämtning.

Kaseinprotein kan intas nästan när som helst – efter ett träningspass, som mellanmål eller strax innan läggdags.  Proteinet innehåller enzymet Aminogen som gör att det förbättrar upptaget av proteinet. Kaseinpulver har en tjockare konsistens än andra proteinpulver, vilket bidrar till att öka mättnadskänslan. Detta protein väljer du om du vill underhålla de muskler du redan har.

Allergiinformation: Innehåller laktos och soja.

Isopro protein

Isopro protein är ett avancerat snabbverkande proteinpulver. Proteinet kommer från 3 olika källor, vassleproteinisolat och två olika typer av proteinhydrolysat – vassleproteinhydrolysat och kaseinhydrolysat. Ett hydrolyserat protein betyder att proteinet är på förhand har brutits ned i mindre beståndsdelar vilket gör att det har en snabbare upptagningsförmåga. Det ger en effektivare stimulering av muskeluppbyggnaden eftersom proteinet tas upp snabbare i kroppen.

Normalt när vi äter protein bryter kroppen ner proteinet i mindre delar till aminosyror som sedan används. Men med ett hydrolyserat protein är nedbrytningsjobbet redan gjort och därför kan kroppen ta upp proteinet snabbare. Det här proteinet är perfekt för dig som vill gå ner i vikt men inte vill tappa muskelmassa.

Allergiinformation: Isopro är ett utmärkt val för laktosintoleranta eftersom det näst intill är laktosfritt.