Press "Enter" to skip to content

Barnvagnar

När man som förstagångsförälder ska välja en barnvagn till sitt ofödda barn, kan man bli minst sagt förvirrad av alla barnvagnsmodeller som finns på marknaden. Innan man bestämmer sig för en barnvagn finns det en rad saker man bör tänka på så att man inte blir besviken senare. Vilken barnvagn som är den ultimata vagnen för dig beror delvis på hur du bor, vilken tid på året bebisen kommer och om du behöver få ner barnvagnen i en bil.

Sedan ska man bestämma sig för vilken typ av barnvagn man ska ha – en duovagn eller en kombivagn. Alla barnvagnar är utrustade med olika tillbehör och med olika typer av hjul som fungerar olika, beroende på underlaget som du ska köra på. Priserna på barnvagnar kan skilja otroligt mycket beroende på märke och kvalitet. Precis som med allt annat så finns det märkesbarnvagnar som oftast är dyrare och ”no name” vagnar som är billiga men kanske inte har den kvalitet som en märkesbarnvagn.

Tänk på att de flesta som har barn använder en barnvagn flera timmar varje dag under flera år. Kommer du att använda barnvagnen mycket så kan kvaliteten vara avgörande om den ska hålla. Man har alltid ett års garanti på en barnvagn men garantin gäller endast för fabrikationsfel och inte för slitage. Vi ska här nedan gå igenom vilka för- och nackdelar de olika barnvagnarna har och vad du ska tänka på när du väljer en barnvagn.  

Val av den ultimata barnvagnen

De flesta som väljer en barnvagn tänker på det nyfödda barnet och lägger mycket fokus på första tiden med barnet. Det är förståeligt eftersom det är en stor händelse i livet och man levet mycket i nuet när man är nyblivna föräldrar. Men meningen är att den barnvagn du köper ska användas i flera år och bebistiden är endast några månader. Något som man kanske inte tänker på vid köpet av barnvagnen. Men om din barnvagn inte är smidig och lättkörd kommer du att störa dig över den och då kan det bli en dyr historia, eftersom du då kanske köper en ny. När du väljer en barnvagn tänk på att:

  • Barnvagnen ska vara smidig att fälla ihop.
  • Hela vagnen ska få plats i bagaget på bilen.
  • Den ska vara lättkörd och stabil.
  • Fotstödet ska vara ställbart.
  • Sittdelen ska vara vändbar.
  • Suffletten ska täcka sittdelen bra.

Duovagnen

Duovagn är en barnvagn med två separata insatser, en separat hård liggdel som sätts direkt på chassit och en sittdel. Suffletten går att flytta mellan delarna. Det är jättemysigt att bädda med ett fint bäddset i liggdelen under sommarmånaderna. Liggdelen är som en liten säng som man kan bädda ner barnet i och på sommarhalvåret när man varken behöver åkpåse eller mycket kläder finns det gott om plats för barnet att ligga och sparka i den. När barnet börjar sitta upp brukar man börja använda sittdelen och det är den delen som du kommer att använda mest.

Kombivagnen

En kombivagn består av en sittdel som har fullt liggläge, som du lägger en mjuklift eller en liggkorg i de första månaderna. Liggkorgen fungerar precis som den hårda liggdelen på en duovagn fast den är något smalare. Vissa mjukliftar till kombivagnar är så fiffigt konstruerade att man kan göra om den till en åkpåse när barnet är lite större. Det är oftast mer ekonomiskt att köpa en kombivagn eftersom du slipper att köpa en åkpåse, om du köper med en mjuklift.

Hjul

Barnvagnar kan vara utrustade med olika typer av hjul, fasta hjul eller svängbara hjul och vissa har tre hjul medan andra har fyra hjul. Barnvagnar med fasta hjul går bara rakt fram och varje gång du ska svänga måste du trycka ner handtaget för att svänga. Fast barnvagnar som är utrustade med svängbara hjul är oftast mycket smidigare och lättare att köra.  

Ska du köra mycket i ojämn terräng med barnvagnen kan det vara bra med fasta stora hjul, men allvarligt talat – hur ofta gör man det? Det spelar ingen roll hur man bor, man går oftast inte med ett litet barn i ojämn terräng även om man bor mitt i skogen. Även om det är mycket snö så kommer du att välja att gå där det är plogat. Det är så mycket lättare och smidigare med svängbara hjul på nästan alla underlag, förutom i djup snö eller i ojämn terräng.