Press "Enter" to skip to content

Robotdammsugare

Vi lever i en tid då vi vill hinna med både vårt arbete, ha en meningsfull fritid, umgås med vänner och familj, laga hälsosamt och äta gott men samtidigt ha ett hyfsat städat hem. Att hinna med att städa hemmet är en nödvändighet som få av oss tycker är roligt och vi söker ständigt efter den perfekta lösningen för att få städningen gjord. Som tur är så finns det redskap för kompletta rengöringslösningar – som en robotdammsugare. Vi kan nog säga att robotdammsugaren är en av de smartaste produkterna som vi kan ha i våra hem, eftersom den tar hand om det tråkigaste jobbet i hemmet.   

Nu kan du ägna din ledighet åt mycket roligare saker än att städa på kvällar och helger. Den innovativa och nya robotteknologin är så smart att robotarna går att programmera så att de automatiskt tar sig runt i hela hemmet och ta bort allt smuts och damm. Många är så effektiva och grundliga, att du aldrig behöver städa med en vanlig dammsugare igen. När du väl har skaffat en robotdammsugare så kommer du att känna att den är oumbärlig i ditt liv.

Enkel att använda

En robotdammsugare är enkel att använda men har en avancerad teknologi. Den är utrustad med smarta funktioner och censorer så att den inte kör ut för trappor, åker själv för självdockning för ladda och anpassar sig för olika golv så det inte orsakar märken på vare sig golv eller dina möbler. De är så smarta att du kan schemalägga dammsugningen när det passar dig. Det enda som krävs är att dammsugaren är i sin laddningsstation när den sätts på och eventuellt ställa in det område du vill dammsuga.

Robotdammsugaren är designad för dammsugning i det vanliga hemmet och tar sig enkelt fram på alla typer av golv som t. ex. trägolv, parkettgolv, laminatgolv, linoleumgolv, plastmattor och även på mattor. Dammsugaren känner av vilket golv det är och ställer själv in den borsten som är anpassad för golvet. Den senaste generationens robotdammsugare städar oftast bättre än en människa hade gjort och vissa av dom är utrustade men en mopp så du slipper till och med moppa golvet.

Flera olika tekniker

De olika märkena på robotdammsugarna använder sig av olika typer av tekniker för att systematiskt kartlägga rummen och dess storlek. Vissa modeller skannar taket med en kamera medan andra använder laser och vissa infraröda tekniker. Vissa modeller delar upp rummet i flera städzoner och städar en zon i taget och andra arbetar enligt ett förutbestämt strukturerat mönster. Det finns de som utgår ifrån en kaosalgoritm i kombination med zonindelning.

Välj rätt robotdammsugare

Har man aldrig köpt en robotdammsugare innan, kan man bli minst sagt överväldigad av det stora utbudet som finns. Man pratar ofta om att man får det man betalar för, men det är en sanning med modifikation. Ofta hänger priset och kvalitet ihop men det betyder inte alltid att den dyraste är bäst. Generellt sett så levererar de mer etablerade märkena en bra dammsugare som ersätter den traditionella dammsugaren, medan de lite billigare ”no name”-märkena är ett komplement till den vanliga dammsugaren. Oavsett vilken du väljer kan det vara bra och viktigt att välja en med filtrering av utsläppsluften, särskilt för dig som är känslig eller allergisk.  

Har du husdjur kan det vara bra att välja en dammsugare som är anpassad för att ta upp hår, oftast är de utrustade med gummirullare i stället för borstar. De flesta robotdammsugarna är påslösa men de har en behållare som man tömmer.

Här är några saker som man kan kolla lite extra på innan köp och ju fler av dina önskemål den uppfyller desto nöjdare kommer du att bli.

  • Laddningstiden: Har du många rum kanske du behöver ladda mellan rummen för att fortsätta städa. Då är det bra om den laddar snabbt.
  • Batteritiden: Driftstiden kan variera och hur lång tid du behöver beror på hur stort ditt hem är.
  • Användarvänlighet: Hur enkel den är att programmera och kommunicerar robotdammsugaren med dig om något är fel?
  • Lätt att rengöra: Vissa robotdammsugare är helt underhållsfria medan andra kräver att du rengör regelbundet och klipper hår eller liknade med en sax.
  • Kraftigt sug för mattor: Har du tänkt att robotdammsugaren ska klara att dammsuga på mattor behöver du en robotdammsugare med kraftigare sug.
  • Finesser och tillbehör: Går den styra med en app, kan den wifi-anslutas, har den rengöringsverktyg och extra filter?